Mykorrhizatillskott
Jag har nyligen läst en intressant artikel om mykorrhiza och mykorrhizatillskott, och jag vill gärna dela mina tankar med er. Mykorrhiza är ett fantastiskt samarbete mellan svampar och växters rötter som hjälper dem att ta upp näring, mineraler och vatten. Men när vi pratar om mykorrhizatillskott, det vill säga sånt som nu säljs på marknaden, ett tillskott med mysel från mykorrhizasvamparna, så kan man ju faktiskt undra hur bra dem är egentligen?
Forskning visar att många av dessa tillskott inte levererar som lovat. Svamparna i produkterna klarar sällan av att etablera sig i ny jord, vilket gör att vi kanske lägger våra pengar på något som inte ger den önskade effekten. Samt att tillskotten kan innehålla invasiva arter av svampar som inte är hemmahörande i våt miljö.
Istället handlar det mer om att skapa de bästa förutsättningarna för mykorrhizan i vår jord. En bra växtbädd/odlingsland med organiskt material och bra dränering gör underverk! Det kan vara bra att tänka på när man ska plantera tex ett fruktträd i trädgården.
Det känns nästan som att man försöker laga soppa på en spik – mykorrhizatillskottet i sig är inte lösningen; det handlar om att förbättra marken man redan odlar i. Jag tycker att det är bättre att satsa på naturliga svampar som redan finns där ute, istället för att köpa dyra tillskott. Det blir också en till grej man vill sälja på odlare, hobbyodlare och den gröna branschen. Det är ju jättebra att man undersöker nya möjligheter till att förbättra etablering av träd med naturliga metoder så som mykorrhihzan. Men ibland behöver man kanske vara lite kritiskt till när det blir kommersiellt och utlovas guld och gröna skogar.
Om man nu ska etablera nya fruktträd hemma och vill få in mykorrhiza i sin växtbädd kanske det räcker det med att hämta en hink jord från skogen (sitt eget skogsbryn eller fråga markägaren!) för att få in de rätta svamparna i din egen trädgård? Jag uppmanar er att läsa hela artikeln för att få en djupare förståelse.
Ta hand om er och er jord, så ses vi i trädgården!
Läs mer i artikeln här: Trädkontoret